Vă invităm să participaţi la a XIII-a ediţie a Colocviului cu participare internațională „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării” – AcadLexi 2024, organizat de Departamentul de lexicologie și lexicografie, de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, Filiala Iași, în colaborare cu Asociaţia Culturală „A. Philippide”.
Această ediţie se va desfăşura în perioada 3–4 iunie 2024, în format hibrid.
Vor conferenția în plen:
PD dr. Barbara Schäfer-Priess, PD dr. Aurelia Merlan, Constanze Neudek, Ludwig-Maximilians-Universität, München
dr. Cristian Moroianu, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Academia Română, București
dr. Bogdan Harhătă, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca
Obiectivele vizate sunt diseminarea rezultatelor recente ale cercetărilor lexicografice din proiecte naționale și europene, prezentarea instrumentelor și a resurselor existente pentru redactarea dicționarelor (academice), precum și expunerea altor rezultate obținute în cercetarea lingvistică și filologică.
La ediția din acest an, vă invităm să participați la următoarele secțiuni tematice:
Tezaurul lexical al limbii române – prezentări ale proiectelor lexicografice ale Academiei Române: Dicționarul limbii române. Ediția a doua, revizuită și adăugită, Dicționarul etimologic al limbii române, Dicționarul explicativ al limbii române și CLRE. Corpus lexicografic românesc electronic ș.a., urmate de o masă rotundă.
Secțiunea specială dedicată lui Alexandru Philippide, cu ocazia aniversării a 165 de ani de la naștere: Rolul lui Alexandru Philippide în dezvoltarea lexicografiei românești.
Rezultate obținute în cercetări din domeniile lexicologiei și lexicografiei, cu deschidere spre domeniul larg al lingvisticii generale și al filologiei.
O secțiune aparte va fi dedicată proiectelor naționale și internaționale, care presupun și elemente de informatizare a cercetării lingvistice privitoare la limba română. Prezentări și rezultate.
Prezentări de cărți.
Lucrările pot fi prezentate în limba română sau într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză). Pentru asigurarea comunicării eficiente, prezentările în format PPT (PPTX) vor fi redactate într-o limbă de circulație internațională (engleză sau franceză). Timpul acordat unei intervenții este de 30 de minute (20 de minute pentru prezentare și 10 minute pentru discuții).
Studiile rezultate anul acesta vor fi publicate, până la ediția următoare a colocviului, într-un volum pe care îl vom propune unei edituri acreditate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS).
Actele Colocviului de la edițiile anterioare pot fi consultate la următoarele adrese: 2020-2021, 2022, 2023.
Datele de acces online vor fi precizate în programul manifestării.
Vă rugăm să trimiteți informațiile privitoare la participarea dumneavoastră, accesând formularul disponibil la adresa ACADLEXI, 3–4 iunie 2024, până la data de 20 martie 2024.
Răspunsul comitetului științific privind includerea comunicării dumneavoastră în program va fi transmis până la data de 15 aprilie 2024.
Programul final va fi stabilit până la data de 10 mai 2024, în urma dialogului cu autorii ale căror lucrări vor primi acordul de participare din partea evaluatorilor.
Textul integral al lucrărilor va fi trimis până la data de 10 iunie 2024.
Taxa de participare este de 100 de RON (20 EURO). Această sumă va acoperi costurile de publicare a volumului colocviului. Taxa de participare va fi achitată după acceptarea de către organizatori a comunicării și va fi depusă în contul Asociaţiei Culturale „A. Philippide”. Datele de transfer vor fi comunicate ulterior.
Éva Buchi (Université de Lorraine, Nancy, France), Adrian Chircu (Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Litere), m.c. Dan Cristea (Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Informatică Teoretică), Przemysław Dębowiak (Jagellonian University in Kraków, Poland), Gabriela Haja (Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”), Bogdan Harhătă (Academia Română, Filiala Cluj- Napoca, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”), Iztok Kosem (Institute for Applied Slovene Studies, Trojina, Slovenia), Ana-Maria Minuț (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Cristian Moroianu (Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, București), Elena Isabelle Tamba (Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”), acad. Dan Tufiș (Academia Română, Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială, București), Rodica Zafiu (Universitatea din București, Facultatea de Litere)
Alina-Mihaela Bursuc, Marius-Radu Clim, Mioara Dragomir, Cristina Florescu, Gabriela Haja, Laura Manea, Mariana Nastasia, Elena Isabelle Tamba, Claudius Marian Teodorescu
Lista este deschisă propunerilor dumneavoastră.
Departamentul de lexicologie și lexicografie, al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, în colaborare cu Asociaţia Culturală „A. Philippide”, ambele din cadrul Filialei Iași a Academiei Române au organizat a XII-a ediţie a Colocviului Internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, Iași, 25–26 mai 2023, în format online.
Circulara 1 Circulara 2 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide”, Colectivul de lexicologie – lexicografie, în colaborare cu Institutul de Informatică Teoretică, Colectivul de prelucrarea limbajului natural, ambele din cadrul Filialei Iași a Academiei Române au organizat a XI-a ediţie a Colocviului internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, în perioada 26-27 mai 2022.
Circulara 1 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide”, colectivul de lexicologie – lexicografie și Institutul de Informatică Teoretică, colectivul de limbaj natural, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Institutul de Cercetări Interdisciplinare – Departamentul Științe Socio-Umane vă invită să participați la Colocviul internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, în perioada 27-28 mai 2021.
Circulara 1 ProgramDepartamentul de lexicologie și lexicografie, al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, în colaborare cu Asociaţia Culturală „A. Philippide”, ambele din cadrul Filialei Iași a Academiei Române au organizat a XII-a ediţie a Colocviului Internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, Iași, 25–26 mai 2023, în format online.
Circulara 1 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide”, Departamentul de lexicologie-lexicografie au organizat a VIII-a ediţie a Workshop-ului „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, în ziua de 24 mai 2019, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Circulara 1 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide” a organizat Colocviul de Lingvistică Unitate lingvistică – unitate teritorială. Rolul limbii române în Unirea de la 1918, Iaşi, 30-31 mai 2018 pentru a celebra centenarul Marii Uniri, pornind de la faptul că unul dintre factorii determinanţi în stabilirea identităţii şi unităţii unei naţiuni este limba.
Circulara 1 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide”, Departamentul de lexicologie-lexicografie a organizat a VI-a ediţie a Workshop-ului „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, în perioada 18-19 mai 2017, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Circulara 1 Afiș ProgramInstitutul de Filologie Română „A. Philippide”, Departamentul de lexicologie-lexicografie, în colaborare cu Asociaţia Culturală „A. Philippide” au organizat Workshop-ul „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, în perioada 12-13 mai 2016, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Circulara 1 ProgramDepartamentul de lexicologie-lexicografie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” a organizat Workshop-ul Lexicografia academică românească. Provocările informatizării, care s-a desfăşurat în perioada 14-15 mai 2015, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Circulara 1 ProgramDepartamentul de lexicologie-lexicografie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” a organizat Workshop-ul Lexicografia academică românească. Provocările informatizării, care s-a desfăşurat în perioada 15-16 mai 2014, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Afiș ProgramDepartamentul de lexicologie-lexicografie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” a organizat Workshop-ul Lexicografia academică românească. Provocările informatizării, care s-a desfăşurat în perioada 16-17 mai 2013, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Afiș ProgramDepartamentul de lexicologie-lexicografie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” a organizat Workshop-ul Lexicografia academică românească. Provocările informatizării, care s-a desfăşurat în perioada 17-18 mai 2012, la Filiala din Iaşi a Academiei Române.
Circulara 1 Afiș Program